субота, 17. септембар 2011.

Kako napraviti bure za sakupljanje kišnice

Kišnica je besplatna, pa je zato treba koristiti, umesto da ide u kanalizaciju, mozete je koristiti u svom domu, dvorištu, bašti...
Može se koristiti za vodokotlić, polivanje bašte i travnjaka, pranje kola, zalivanje komposta...
Bure za sakupljanje kišnice možete napraviti od plastičnog bureta, koristeći priručni alat.

Potrebno Vam je: plastično bure (najbolje iz neke fabrike slatkiša ili hrane, jer oni dobijaju sirupe u ostale tečnosti u takvim buradima i njih je dovoljno samo malo isprati, jer u njima nije bilo ništa otrovno, kao npr. motorno ulje ili nafta), slavina od 1/2 cola, mala letvica koja će Vam pomoći da zavrnete slavinu bez bušenja većih rupa na buretu, bušilica sa svrdlom, nastavak sa "brzom spojkom".
 Prvo izbušite rupu sa svrdlom od 20 mm na oko 5 cm od dna bureta.
 Evo rupe...
 Koristite dugačku letvicu, na koju ćete zalepiti sa lepljivom trakom muf (vidi na slici sa svim delovima) koji ćete lagano spustiti u bure kroz originalan otvor, kako nebi morali da bušite veću rupu. Kada ugledate komad sa unutrašnje strane, lagano zavrnite slavinu u njega u dotegnite. Malo jače povucite letvicu i odlepiće se. Samo je izvucite napolje i to je to.Testirajte da li slavina curi, tako sto ćete malo napuniti bure...ova nije curela, sve je OK.
Bure je potrebno postaviti na malo uzdignutu i stabilnu platformu, pa sam napravio postolje od dva betonska bloka (57 dinara komad).
 postavite bure na platformu i fiksirajte ga uz zgradu. Možete koristiti običan konopac.
Na slavinu uvrnite dodatak za "brzu spojku" (75 dinara), kako bi mogli lakše da zakačite i otkačite crevo.

Sve je gotovo. Dovedite vodu sa krova Vase kuće ili šupe i napunite bure. Za ovo je najbolje koristiti diverter, ili "usmerivač", koji će puniti bure dok se ne napuni, a zatim će ostatak vode usmeriti na odvod. Ovim načinom nema potrebe za prelivnim odovdom koji se buši pri vrhu bureta, jer gubite vodu iznad tog otvora, a i nepotrebno bušite bure.

Srećno!

Нема коментара:

Постави коментар